dimecres, 24 de juny del 2015

Ara sí que arriba l’hivern


La cinquena temporada de Game of Thrones ja és història i s’acaba amb sensacions contradictòries. Durant set dels deu episodis, la sèrie ha intentat mantenir l’interès amb trames secundàries més aviat avorrides, com ara les aventures de l’Arya Stark a la casa del Déu de les Múltiples Cares o les desventures de la seva germana gran i del seu forçat matrimoni amb el sàdic, torturador i violador (i bastard reconvertit en fill legítim) Ramsay Bolton. Això per no parlar del continu vagar pels boscos de la gegantina Brienne i el seu escuder, o de l’estèril subtrama del viatge d’en Jaime Lannister a Dorne per anar a buscar la seva neboda/filla (un personatge sense cap suc, del qual ens havíem oblidat del tot).

(A partir d’aquí, detalls VITALS de la cinquena temporada)

Però com sol ser habitual, en els últims episodis ha arribat l’espectacle de veritat. Començant pel final, que ens ha portat un dels moments més inesperats i traumàtics de la història de la sèrie. Tots els fans de Game of Thrones sabem que en qualsevol moment pot desaparèixer del mapa qualsevol personatge, per molt important que sembli o per més estima que li tinguem els espectadors, però la decisió de carregar-se en Jon Snow ha torpedinat els fonaments de la sèrie no només pel seu carisma i importància, sinó perquè la sensació és que encara tenia molt per aportar a la història. Personalment ja només em queda en Tyrion com a personatge preferit, perquè la Khaleesi em sembla cada dia més irritant i la Cersei té el seu carisma, però és massa maquiavèlica per tenir la meva simpatia. En una sèrie de TV sempre ens volem identificar amb algú, però Game of Thrones ens ho posa francament difícil.


Aquesta imatge final ha estat probablement el moment més xocant, però no el més decisiu de la història. I és que la batalla de Hardhome (el poble on viuen els salvatges als quals en Jon demana col·laboració per lluitar plegats contra els White Walkers), que ha enfrontat a un exèrcit de morts vivents contra una barreja de Guardians del Mur i salvatges, no només ha estat clarament el millor moment d’aquesta temporada, sinó també un dels millors de tota la sèrie. Uns morts que no només són temibles de per sí, sinó que a sobre tenen com a líder a un ésser que, un cop acabada la batalla i amb una simple elevació dels braços, és capaç de ressuscitar als enemics per tal d’afegir-los al seu exèrcit.



Hi pot haver millor estratègia? Mates als teus enemics, els deixes amb menys efectius i, a més, les seves baixes passen a formar part del teu bàndol. Ara mateix, sembla que la millor opció per a qualsevol habitant dels Set Regnes de Ponent, sigui de la família que sigui i tingui el poder que tingui, és simplement rendir-se. Tant preocupar-nos per qui ocupa el Tron de Ferro, tantes lluites entre Starks, Baratheons, Lannisters i demés, i en aquest episodi ens capgiren tots els esquemes i ens queda claríssim que l’autèntica qüestió, l’únic que en el fons importa, és com es podrà aturar a aquesta mena de zombis congelats dels quals hem sentit a parlar sempre, però fins ara no havíem estat realment conscients del seu autèntic perill i potencial. La mítica frase “Winter is coming” sembla que està a punt de convertir-se en realitat.


Davant d’aquesta terrorífica amenaça la resta de les històries queda en un segon pla, però tot i així caldrà veure com s’ho fa en Tyrion per governar la ciutat de Meereen mentre no torni la Daenerys, quina serà la venjança de la Cersei després de la seva humiliant passejada per la ciutat tal com Déu la va portar al món, i quin serà el destí de les germanes Stark. Res d’això, evidentment, serà comparable amb les conseqüències que tindrà la futura lluita entre els White Walkers i els Guardians del Mur, ara que ells mateixos han eliminat a l’home que havia de liderar la defensa. Haurem d’esperar fins a la primavera de 2016 per veure la nova tongada d’episodis que es gravaran, entre altres llocs, a Girona. Veurem alguna cara coneguda entre els extres? Allà estarem per comprovar-ho i explicar-ho.



2 comentaris:

  1. espera! Que jo només he vist la meitat de la temporada!

    ResponElimina
  2. encara no puc llegir perquè em falta l'últim capítol!

    ResponElimina